Klubben under 60-talet

1960

Hammarstrands rodelklubb grundades som ARTA Bobklubb den 6 oktober 1960. Den första styrelsen bestod av Pelle Norman – ordförande, ledamöterna Ragnar Eriksson, Fritz Fahlén, Lennart Matz och suppleanterna Sune Nilsson och Olle Olsson. 

1961

Under vintern 1961 börjades det åka kälke i Hammarstrand. Den första banan var vägen upp till toppstugan, den som idag heter Hammarbacken. Det var snarare naturrodel det handlade om och inte banrodel. Men fort gick det och folk hade roligt och det var ju huvudsaken.

1962

1962 började den nya konstbanan för bob och rodel att byggas. Klubbens första helt nya rodlar köptes in för 145 kr styck och de lyckliga köparna var Pelle Norman, Runo Olofsson, Åke Classon, Herbert Salomonsson, Sune Nilsson, Bengt Lorna och Bosse Lindberg. Första Riksmästerskapet kördes samma år i toppstugevägen.

1963

1963 var konstbanan färdigbyggd upp till 700 meter och Bobåkarna passade på att tjuvstarta med tävling i den ännu inte färdiga banan. 12 januari 1963 kördes VM-uttagning i tvåmansbob som vanns av K. Lutterman/J.E. Åkerström från S:t Eriks Bobklubb. Det gjordes även försök att åka fyrmansbob men kurvorna Ding och Dong visade sig för svåra att ta sig igenom. Det här var första gången en bobtävling körts i Sverige under Svenska Bobsleighförbundets 14-åriga historia.

Rodelåkarna kunde naturligtvis inte heller hålla medarna borta från en nästan färdigbyggd bana. Första rodeltävlingen kördes 20 januari 1963 och var en uttagningstävling till internationella rodelveckan. Segrade gjorde Ivar Bjare från Saltsjöbadens Rodelklubb. Säsongen kröntes med Svenska Mästerskapen i rodel 23-25 mars där Ivar Bjare från Saltsjöbadens Rodelklubb åter stod som segrare i herrklassen och damklassen togs hem av G.B Lundqvist från Stockholms Rodelklubb. Klubbens första SM-medalj bärgades av Hubert Amrén, Bengt Lorne och Bosse Lindberg som tog brons i lagtävlingen.

1964

1964 var konstbanan färdigbyggd upp till 1200 meter. Tanken var att den skulle kunna förlängs ända upp till 1500 meter men så långt kom man aldrig. Internationella rodelförbundet (FIL) kom till Hammarstrand för att besikta banan och konstaterade att den höll internationell standard. Vid det första Svenska Mästerskapen i Bob tog hemmaåkarna Runo Olofsson och Hans Sohlström ARTA Bobklubbs första SM-guld. Det var tänkt att även Rodel-SM skulle köras men tyvärr hann banan töa bort.

1965-1966

1965 kördes den första internationella rodeltävlingen i Hammarstrand. Ett lyckat arrangemang som såg till att orten fick stå värd för de 11:e Världsmästerskapen i Rodel 1967. 

En otrolig ära som dessutom krävde en hel del planering och funktionärer. Ordförande för organisationskommittén var överste Lennart Brant-Lundin från Östersund, vice ordförande Ragnar Eriksson och tävlingsledare Sune Nilsson båda från klubben. 1966 var representanter från klubben ner till Friedrichroda i dåvarande Östtyskland för att hämta FIL-fanan. I Friedrichroda var det grönt på backen så det året ställdes VM i rodel in (för övrigt senaste gången VM i rodel ställts in).

1967

Den 13-19 februari arrangerades så VM i rodel i den östjämtska orten Hammarstrand med en befolkning på drygt 1 000 personer. När det kommer flera hundra deltagare från 15 nationer så finns det utmaningar. Till exempel så passade man på att flytta vinterlovet för eleverna vid Centralskolan (nuvarande Anders-Olof skolan). På så vis kunde man förvandla skolan till hotell för de aktiva idrottarna och ledarna. Ja alla elever fick inte skollov. Hemmaklubbens Berit Salomonsson (då 15 år gammal) som i vanliga fall studerade i Centralskolan fick nu istället flytta in och bo där tillsammans med det svenska landslaget. Berit skapade för övrigt då hon på första träningen hade snabbaste åket av alla damer.

Tävlingarna blev tävlingsmässigt en stor succé. Mediatäckningen var enorm och alla tidningar, radio och tv slog nästan knut på sig själva för att försöka förklara vad tusan en rodel är för något. Banan visade sig vara extremt snabb och extremt teknisk. Någonting som passade de östtyska åkarna som tog tog hem alla guldmedaljer: Thomas Köhler i herrklassen, Ortrun Enderlein i damklassen och Thomas Köhler/Klaus Bonsack i herrdubbeln. Publikmässigt var det inte lika stor succé. Inför tävlingsveckan räknade arrangörerna med en publik på totalt 20 000 personer men den siffran slutade på drygt 6 000. Ändå inte illa med tanke på tävlingen arrangerades i den kallaste och mörkaste februarimånaden och att folk överlag knappt visste vad en rodel var för något. Budgeten höll inte heller då tävlingen gjorde ett underskott på drygt 13 000 kr.

Redan samma år gav FIL en egen internationell tävling till Hammarstrand: Scandinavian Cup. Den kördes första gången 30 december 1967. Och det var inte slut där, tack vare att FIL var så nöjda med Hammarstrand som arrangör fick vi Junior-EM i rodel 1969 och Europamästerskapen i rodel 1970.

Om vi backar tillbaka till 1967 igen kan vi nämna att klubben sitt första SM-guld i rodel då Hans Sahlin tog hem herrklassen. Även Berit Salomonsson vann damklassen men eftersom hon var ensam deltagare så delades det inte ut någon SM-medalj.

1968

Stärkta av framgångarna med VM i rodel på hemmaplan började klubben plocka hem flera medaljer. Framför allt i Junior SM. Jan Nilsson, Berit Salomonsson och Hans Sahlin blev dessutom uttagna att delta i OS i Grenoble, de var de första åkare från ARTA Bobklubb som fått den äran.

1969

Junior EM i rodel blev det andra internationella mästerskapet i Hammarstrand. Samma år beslutade sig klubben för att byta namn till Hammarstrands bob- och rodelklubb. Dessutom togs beslutet att inte fortsätta köra bob i konstbanan. Anledningen är att kommunen ifrågasatte kostnaden för driften av bob- och rodelbanan. Då det inte vill skjutas till mer pengar valde klubben att sluta köra bob i banan eftersom den sliter mer på banan. Det skulle dröja till mitten av 1990-talet innan bobar på allvar kördes i konstbanan igen.

Tillbaka till Historia