Banrodel

Banrodeln består av två trämedar där främre delen är uppböjd och bildar två horn som används vid styrning. På trämedarna sitter det metallmedar fastskruvade. Medarna är vinklade mot isen och det är metallmedarna som har kontakt med isen. Två metallbockar håller ihop medarna. På den främre bocken sitter det handtag som åkaren kan hålla i. Åkaren ligger på en strömlinjeformad kåpa som är fäst i bockarna. Det finns även enklare banrodelkälkar utan strömlinjeformad kåpa. Banrodel är en snabb sport där det går att komma upp i hastigheter runt 155 kilometer i timmen. Det är också en av få sporter där tiderna måste räknas ända ner mot tusendelar.

Banrodel körs i specialbyggda banor som består av raksträckor och doserade kurvor. Banorna är byggda av snö, trä eller betong. Betongbanorna är oftast utrustade med kylanläggning. Själva ytan på banorna består av ett lager med is och det är den ytan som banrodelkälken glider på.

Vid åkning för rekreation, motion och träning rekommenderas varma och oömma vinterkläder, handskar, skor och hjälm.
Vid tävling har föraren en tajt aerodynamisk åkdräkt den får dock inte vara helt lufttät. Hjälmen har ett aerodynamiskt utformat visir speciellt utvecklat för rodelsporten. Handskarna har små spikar på fingertopparna för att hjälpa till i startögonblicket. Skorna är aerodynamiskt utformade med helt släta sulor.

För att starta ett banrodelåk använder sig föraren av två handtag (bockar) på vardera sida om sig. När föraren dragit igång sig paddlar föraren med händerna mot isen för att få ytterligare fart. För att få fäste i isen har föraren handskar med spikar på fingertopparna. Under åket styr föraren genom att trycka vaderna mot hornen på kälken, samt genom att trycka med axlarna.

Tillbaka