Nu förbereder vi för att öppna konstbanan igen

Den 2-4 oktober 2020 drog klubben tillsammans med Kälksportförbundet projektet för att kunna åka i den anrika konstbanan igen. Senast det var någon större tävling var Scandinavian Cup 2001. Sedan dess har klubbens aktiviteter koncentrerat sig mer på naturbanan och snowraceråkning i den.

Tanken är nu att banan ska röjas, lagas och förberedas för åkning från 600 meter. Tack vare klubbens ordförande Bosse Näsström är banan i väldigt gott skick och det är mest justeringar som måste göras.

– – Tanken är att vi ska kunna köra grenarna alpinrodel, banrodel, bob, skeleton och sledcross i anläggningen Hammarstrands rodelbana. Idag kan vi köra alpinrodel och sledcross här men för att kunna köra banrodel, bob och skeleton krävs det att vi får igång den gamla konstbanan, säger Anders Söderberg som är projektledare.

Målet är inte i första hand att Hammarstrands rodelbana återigen ska bli en tävlingsbana i internationell standard.

– Det här projektet går ut på att få igång en bana i Sverige där vi kan köra alla grenar och vi riktar oss i första hand till bredden istället för till eliten. För att bli en bra åkare måste du nöta en massa åk och det kan vi göra i den här anläggningen. Dessutom om du kan bemästra Hammarstrands rodelbana så kan du bemästra alla banor, menar Anders. 

Anledningen till att förbundet åter satsar i Hammarstrand är att covid-19 pandemin. Det går inte längre att åka utanför Sverige för nybörjare och juniorer för att träna och tävla. Och då passar det bra att försöka få igång den enda banan som faktiskt finns i Sverige.

Den första arbetshelgen 2-4 oktober samlade folk från orten, förbundet, Borlänge rodelklubb, Vitsippsdalens skeletonklubb och Skellefteå rodel. Härligt att se att kälksportsverige samlar gemensamma krafter.