Hammarstrands rodelklubb får Ragunda hembygdsförenings Kulturpris 2024!

Vi har fått Ragunda hembygdsförenings Kulturpris 2024! Helt fantastiskt trevlig överraskning! Priset delades ut på Ragunda hembygdsförenings årsmöte som hölls i Gevågs bystuga. Vår ordförande Thomas Reinelöv och sekreterare Elisabeth Atil tog emot priset från hembygdsföreningens avgående ordförande Per Bergvall.

– Det är jättetrevligt att bli uppmärksammade av Ragunda hembygdsförening för det arbete vi gör för Ragunda och Hammarstrand. Vårt jobb är ju att värna om den unika anläggningen som finns i Hammarstrand. Jätteroligt att en Kul Tur är kultur, säger Thomas Reinelöv ordförande i Hammarstrands rodelklubb.

Vi passar på att tacka alla personer som är involverade i Hammarstrands rodelklubb och de ideella insatser som görs. Ni är helt ovärderliga.

Motiveringen lyder:

Hammarstrands rodelklubb har under lång tid verkat i en sport som för många ses som synonymt med Hammarstrand – där man åker rodel.

I klubben finns en stolt historia om pionjärer med legendstatus. Om en bana på mer än kilometern som ansågs tuffare än andra banor. Om VM och EM, om en tid då internationella åkare vistades veckovis i vår bygd vinter efter vinter.

Av bara farten dokumenterades det mesta å ett nästan unikt sätt för att vara en aktiv klubb. Det samlades såväl material som bucklor och mediabevakning. Vid millenieskiftet fanns nästan bara minnen kvar.

Efter nästan ytterligare två årtionden i malpåse, där eldsjälen stretat alltför ensam men vägrat släcka lyset i väntan på bättre tider kommer pandemin. Rodelåkare kan inte längre åka utomlands och man vänder sig mot Hammarstrand. Den enda efter den andra hänger på och snabbt händer det saker.

Landets längsta kälkbacke var snart ett faktum och ur det gamla ljudsystemet ljuder åter: rodel i banan! Visioner om en framtid med utveckling kommer ånyo i dager. Det gamla kärleksparet rodel och Hammarstrand syns åter tätt omslingrade.

Hammarstrands rodelklubb har med fötterna i sin historia och blicken framåt klarat av att verka i nuet och envetet behållit sina visioner om utveckling och framtid.

Rodel har blivit en del av vårt lokala kulturarv och klubbens arbete med att vårda detta gör att man är värdiga vinnare av Ragunda hembygdsförenings Kulturpris 2024.